Leestijd: 3 min

Op internet staat het vol met tips om een goed sollicitatiegesprek te voeren voor de werknemer. Maar zoek je naar tips om als werkgever een goed sollicitatiegesprek te voeren en zo te weten of je de juiste kandidaat hebt gevonden, dan zijn die bijna niet te vinden. L1NDA heeft daarom tips voor de werkgever samengesteld.

Gemotiveerd personeel vinden is lastig tussen al het aanbod, maar ze zijn er natuurlijk genoeg! In onze vorige blog ‘Personeel vinden lastig? Wees uniek in het werven‘ geven we tips over hoe je hier mee om kan gaan. Als je sollicitatiegesprekken hebt ingepland met een aantal mensen, wil je ook als werkgever een goed sollicitatiegesprek voeren. Het is tijdens en na het gesprek de bedoeling dat je een inschatting hebt kunnen maken of deze persoon bij jou en je bedrijf past. Maar hoe je dit?

1. Bekijk het profiel

Doe wat onderzoek naar de mensen die hebben gesolliciteerd. Type de naam in op Google en zoek het profiel op via de sociale media kanalen. Vaak geven deze zoekresultaten al een globaal beeld van een persoon.

2. Bereid je voor

Bereid het gesprek goed voor. Omcirkel bijvoorbeeld voor jou belangrijke punten uit het CV. Er zijn namelijk vast wel bepaalde dingen waar jij benieuwd naar bent. Of wellicht zijn er stappen of keuzes waar jij graag meer over zou willen weten. Maak voor jezelf ook een overzicht wat je allemaal wil weten van deze persoon en welke vragen je wilt stellen.  Houd er wel rekening mee dat je de sollicitant wettelijk geen medische vragen of vragen of het geloof, de thuissituatie of seksualiteit mag stellen.

3. Leer de ander echt kennen

Als je mensen hebt uitgenodigd voor een gesprek, is het de bedoeling dat je de persoon tegenover je beter leert kennen. Het moet namelijk ook op persoonlijk vlak klikken. Een goede manier is om een spel te spelen. Maak of koop een spel met kaarten waarop verschillende persoonlijke vragen staan. Laat de sollicitant een paar vragen beantwoorden, maar beantwoord deze vragen ook zelf. Dan creëer  je openheid, transparantie en vertrouwen. Als jij zelf open en eerlijk de vragen beantwoordt, is de kans groot dat de persoon tegenover je dit ook zal doen. Door persoonlijke vragen te stellen, kun je een goede inschatting maken wie deze persoon écht is. Tip: zorg dat de ander zich op zijn/haar gemak voelt. Iemand moet de vragen niet beantwoorden. Geef de ruimte dat iemand een andere kaart mag pakken. Je kan iemand ook leren kennen door bijvoorbeeld te vragen waarom hij voor deze profielfoto op de CV heeft gekozen of vragen of ze nog drie pluspunten kan bedenken bovenop haar reeds gegeven sterke punten.

4. Test ervaring

Persoonlijkheid is belangrijk, maar ervaring kan voor velen ook een belangrijke factor zijn. Iemand moet bijvoorbeeld met een vol dienblad kunnen lopen. Hoe kun je dat beter testen dan iemand dat gewoon voor te laten doen in jouw zaak? Test of iemand bier kan tappen, met meerdere borden kan lopen en hoe iemand een bestelling opneemt. Denk na over deze vaardigheden (dus wat ze al geleerd hebben), maar sta je er niet blind op. Een gemotiveerde nieuwe kracht zal namelijk snel nieuwe vaardigheden aan willen leren. Kijk hiernaast ook naar talenten. Komt de medewerker loyaal over? Kan hij goed de rust bewaren in stressvolle momenten? Heeft ze het juiste temperament om een boze klant goed te woord te kunnen staan?

5. Check referenties

Vrijwel iedereen heeft werkervaring of stage gelopen. Maak hier gebruik van en check de referenties van de sollicitant. Bedenk wat je echt wil weten van deze persoon. Let op: het is wel wettelijk verplicht dat je de sollicitant toestemming vraagt om referenties te checken.

Zazie