Leestijd: 2 min.

Horecaondernemers werken steeds vaker met flexwerkers. Ze zijn flexibel, professioneel en hebben vakkundige kennis in huis. Het werken met flexwerkers brengt wel een aantal uitdagingen met zich mee. Wat deze uitdagingen zijn en hoe L1NDA je daarbij kan helpen, lees je in dit blog.

1.Het aantal flexwerkers groeit

Veel personeel in de horeca werkt op basis van kleine contracten: ongeveer drie op de tien werkenden in de horeca werkt minder dan 12 uur per week en bijna de helft is tussen de 15 en 25 jaar. Dit is grote groep die steeds vaker de overstap maakt naar werk op freelance basis. Ze kunnen zelf kiezen waar ze werken en hun eigen tijden indelen. Kenmerkend voor deze generatie is dat studie ook belangrijk is en een (bij)baan goed te combineren moet zijn met hun (privé)leven.

2. Ideaal op piekmomenten

Het inzetten van een flexwerker is ideaal op bijvoorbeeld piekmomenten. Zo presteert je team optimaal en loop jij als ondernemer geen omzet mis. Daarnaast kost het je nauwelijks inwerktijd, omdat een flexwerker al ervaring heeft met horecawerk. Het wordt dus steeds belangrijker om als ondernemer te erkennen dat flexwerkers een echte aanvulling kunnen zijn voor je team.

3. Houd rekening met modelovereenkomsten of dienstverbanden

Zorg ervoor dat je een overeenkomst sluit wanneer je met een freelancer gaat werken. De meest gebruikte modelovereenkomst is ‘geen werkgeversgezag’. Deze overeenkomst geeft aan dat de opdrachtnemer niet onder het gezag van de opdrachtgever werkt. Het is voor ondernemers vaak lastig om te bepalen welke vorm van flexibele arbeid het beste past bij hun situatie. Een korte werkrelatie is daarom aan te raden. Alleen moet je wel extra goed opletten om onaangename verrassingen achteraf te voorkomen. Wij helpen je graag om te bepalen wat het beste bij jouw organisatie past.

4. Zoek hulp bij partijen met ervaring

Er zitten veel haken en ogen aan het werken met flexibele werknemers. Daar moet je als ondernemer dus bovenop zitten! Er zijn partijen die je hierbij kunnen ondersteunen. L1NDA helpt je met YoungOnes. Je kunt met deze feature alle openstaande diensten rechtstreeks vanuit jouw L1NDA werkrooster aanbieden aan duizenden flexwerkers, waardoor je geen gedoe hebt met contracten of overeenkomsten. Deze service is ook nog eens geheel vrijblijvend, alleen wanneer jij het nodig hebt.

Werk je met jonge medewerkers in je team? Download gratis ons kennisdocument met 12 tips om leiding te geven aan jonge(re) medewerkers.

Zazie